Menu
19/05/2020

Kan ik mijn kleinkind nog zien tijdens de coronacrisis?

Grootouders ouder dan 65 zijn momenteel een risicogroep met betrekking tot het coronavirus. Nochtans is de band tussen grootouders en kleinkinderen vaak heel sterk en willen zowel de grootouders als de kleinkinderen elkaar nog zien tijdens de coronacrisis. Kan dit wel?

De bubbel-uitbreiding van 10 mei 2020

De veiligheidsraad van ons land besloot dat vanaf 10 mei 2020 er een nieuwe fase ingang inzake de versoepeling van de maatregelen tegen het coronavirus. Vanaf dan was het mogelijk om als gezin steeds dezelfde vier personen te ontvangen.

Dit betekent dus dat grootouders (weliswaar met inachtneming van de anderhalve meter afstand) ervoor kunnen kiezen om af te spreken met het gezin van één (van hun) kind(eren) en daarbij hun kleinkinderen.

Als grootouder met eigen omgangsrecht toegewezen door de rechtbank

Soms kan de relatie tussen (schoon)ouders en hun kinderen beschadigd zijn, waardoor de grootouders hun kleinkinderen niet mogen zien. Grootouders kunnen in dat geval een eigen omgangsregeling vorderen voor de rechtbank. De rechtbank kent dan meestal één (halve)dag toe per maand, zodat de relatie tussen grootouders en kleinkinderen kan blijven onderhouden.

De coronacrisis kan er echter voor zorgen dat het afdwingen van deze regeling moeilijk is. De familierechtbank kan zelfs tijdelijk dit toegekend omgangsrecht van de grootouders opschorten.

Er zal voor de grootouders dan ook niet veel op zitten dan zich hierbij neer te leggen, maar uiteindelijk is deze tijdelijke opschorting in het belang van de grootouders.

Kan ik op mijn kleinkinderen passen?

In sommige gevallen is het voor ouders een moeilijke puzzel om zowel de kinderen te entertainen als te zorgen dat alle opdrachten voor het werk te voldoen. Veelal stonden de grootouders klaar om de kleinkinderen op te vangen. Door het coronavirus is dit echter niet meer zo vanzelfsprekend.

Echter laat de overheid toe dat grootouders eventueel de kinderen opvangen. Echter moet dit op voorwaarde dat zij jonger zijn dan 65 zijn, geen mantelzorger zijn voor hoogbejaarden of mensen met een zwakke gezondheid en zelf niet behoren tot een risicogroep (zoals bijvoorbeeld: diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoening, personen met een verzwakt immuunsysteem …).

Heeft u nog vragen of nood aan advies?

Aarzel niet en contacteer Ad Verlaw of stel uw vraag rechtstreeks via ons digitaal loket (ook mogelijk vanuit het buitenland).