Menu
24/09/2019

Uw touroperator failliet, wat nu?

Op maandag 23 september 2019 maakte de Britse moederonderneming Thomas Cook Group Plc het faillissement bekend. Bent u klant bij Thomas Cook? Momenteel bekijkt Thomas Cook België welke mogelijke opties er zijn om de impact van het faillissement van de Thomas Cook Group Plc te beperken voor haar Belgische klanten en medewerkers. 

Wat zijn uw rechten?

Heeft u een reis geboekt met de touroperator Thomas Cook en zelfs al een voorschot betaald? Bevindt u zicht momenteel op een vakantiebestemming en vreest u voor het verdere verloop van uw terugreis? In beide gevallen kan u rekenen op een vangnet. Dit vangnet wordt gecreëerd doordat elke touroperator zich verplicht moet laten verzekering tegen situaties zoals o.a. een faillissement. Zo is de maatschappij Thomas Cook aangesloten bij het Garantiefonds Reizen.

Te ondernemen stappen

Bent u klant bij Thomas Cook en heeft u een reis geboekt of bent u op reis? Afhankelijk van uw situatie raden we het volgende aan:

Wanneer u reeds een voorschot heeft betaald op een geplande reis, zorg er dan zeker voor dat u het resterende bedrag in geen enkel geval betaalt. Vermits uw reis waarschijnlijk niet zal kunnen doorgaan, betaalt het Garantiefonds het voorschot terug. 

Verblijft u op dit moment al in het buitenland en is Thomas Cook uw touroperator? Neem contact op met het Garantiefonds Reizen (telefonisch op het nummer 02 240 68 00) of met de FOD Buitenlandse Zaken (telefonisch op het nummer 02 501 40 00) voor de verdere uitvoering van uw reis, dan wel voor de organisatie van uw repatriëring. 

Betaal in geen geval de door de hoteluitbaters gevraagde sommen wanneer u reeds het volledige bedrag aan Thomas Cook hebt betaald. Contacteer eventueel de politie wanneer de hoteluitbater u als het ware gijzelt in het hotel. 

Advocatenkantoor Adverlaw is er voor u!

Twijfelt u over uw rechten in geval van faillissement van uw touroperator? Wenst u bijstand bij het afdwingen van deze rechten? Aarzel niet en contacteer ons kantoor voor een afspraak of stel uw vraag rechtstreeks via ons digitaal loket (ook mogelijk vanuit het buitenland).