Menu
09/09/2019

Al gehoord van de doorgeefschenking?

Mensen leven steeds langer

Dit betekent dat kinderen bij het overlijden van hun ouders vaak niets meer tekort komen. Hun kinderen daarentegen hebben misschien wél nood aan een financieel duwtje in de rug. Door deze generatiesprong te maken, komt het vermogen van de overledene, liefst fiscaal zo voordelig mogelijk, terecht bij de kleinkinderen in plaats van de kinderen. 

Oog voor de maatschappelijke wens

De wetgever heeft de laatste jaren steeds meer oog voor deze maatschappelijke wens. Ook de decreetgever heeft nu een mogelijkheid gecreëerd om de erfenissprong te verwezenlijken.

Doorgeefschenking aan kleinkinderen

De doorgeefschenking maakt het mogelijk voor het kind van de overledene om de nalatenschap te aanvaarden en vervolgens een deel ervan belastingvrij door te schenken aan zijn kinderen. De vrijstelling van erfbelasting zal wel enkel spelen indien voldaan is aan de voorwaarden die door de wet gesteld worden. Zo dient de schenking plaats te vinden binnen het jaar na het openvallen van de nalatenschap en dient deze te gebeuren bij notariële akte.

De nieuwe techniek om aan generation skipping te doen is de zogenaamde doorgeefschenking. 

Het nalatenschap verwerpen

Het blijft natuurlijk ook mogelijk om de nalatenschap te verwerpen in het voordeel van de kleinkinderen. Ook dit maakt een fiscale besparing uit aangezien er vermeden wordt dat er twee keer erfbelasting moet betaald worden. Het gaat hier echter steeds om een alles-of-niets-verhaal. De nalatenschap slechts gedeeltelijk verwerpen is geen optie.

Wenst u meer informatie, een afspraak of heeft u nog vragen?

Aarzel dan niet om ons te contacteren. De advocaten van advocatenkantoor Adverlaw staan u graag bij.